Energiatakarékosság

A döntés az Önöké

Az emelkedő energiaárak egyre jobban foglalkoztatják az embereket: hogyan lehetne mérsékelni ezeket a költségeket.


A Váll-Ker Kft. 25 éve gyárt kandallókat. Ez idő alatt szerzett tapatsztalainkat szeretnénk megosztani Önökkel.
Nagyon fontos, hogy olyan készüléket vásároljunk, amely a legnagyobb hatékonysággal égeti el a használni kívánt tüzelőanyagot. Nagyon nagy a jelentősége annak, hogy milyen fával tüzelünk. Sokan dicsérik az akácfát, mivel vizesen is elég, de azt is figyelembe kell venni, hogy a vizes fával való fűtés esetén az energia 20%-át elveszíthetjük. Célszerű tehát mindenféle fát legalább egy évig szárítani azért, hogy növelni tudjuk a hatásfokot.

Másik lényeges kérdés, hogy milyen készüléket vásároljunk. A szabad szájnyílású kandallók 20-30% hatékonysággal, a cserépkályhák 50-60%-kal égették el a tüzelőanyagot. A ma forgalomban levő fém tűzterű kandallóknak már 80%-os hatásfokkal kell üzemelniük. Sokan dicsérik azokat a készülékeket, amelyek sokáig tartják a hőt, azonban figyelembe kell venni azt is, milyen hatásfokkal érték el ezt a hőmérsékletet. Hiszen csak azt az energiamennyiséget tudják tárolni, amely tüzelőanyagot jó hatásfokkal égették el.

Egyre nagyobb az érdeklődés a vízteres kandallók iránt, amelyek az egész lakásban egyenletes meleget tudnak biztosítani. Hátrányuk, hogy elektromos áram kell a működtetésükhöz. A vízteres készülékeket ki lehet egészíteni napkollektorral, és ezzel az összekapcsolással ősszel és tavasszal nagyon sok energiát lehet megtakarítani. Nyári időszakban pedig biztosítják a melegvíz szükségletet. Lényeges kérdés, hogy mekkora készüléket vásároljunk, mert túl nagy készülékkel – ha nincs akkora hőigénye a helyiségnek – nem tudjuk biztosítani a tökéletes égést, amihez 200-250 oC fok szükséges. Amennyiben viszont túl kicsi készüléket vásárolunk, hamar tönkretesszük, szétégetjük.

Ha ezeket a tanácsokat megszívleli, kandallója nem csak kellemes meleget fog sugározni, hanem az üvegfelületen keresztül látható lángok bensőséges hangulatot árasztanak majd az egész lakásban.


<< vissza
2016-10-07