A tűz varázsa - Miért jó fával fűteni

Fával fűteni otthonos és kellemes
A tűz birtoklása ősidők óta elemi vágya az embernek. A tűzgyújtás képessége az emberiség kulturális fejlődésének mérföldköve.

Az élénken lobogó tűz igéző látvány, megnyugtat, pihentet. Egy pillantás a tűzre, és az ember magába mélyed, elmerül a gondolataiban. A "kandallóval való társalgás" különösen bensőséges élmény. Ha valakit vendégségbe hívnak egy "kandallós estére", az annak a jele, hogy őt egy társaság a bizalmába fogadta.

Egy kandalló azonban ennél jóval többet jelent. Sok esetben nemcsak fűtőberendezésként szolgál, hanem a lakókörnyezet elegáns alkotóeleme is. A kandallóból sugárzó meleg a hőforrás közelébe csábít bennünket, így a kandalló a lakótér középpontjává válik.

A kandallók és kályhák fűtésére manapság túlnyomóan tűzifát használunk. A fatüzelésnek számos előnye van.

Fával fűteni jutányos
Aki nem saját kertjéből szerzi be, jutányosan megvásárolhatja az állami erdőgazdaságtól, vagy más forrásból, például egy erdőtulajdonostól. Ez lényegesen kedvezőbb költségekkel jár, mint hasonló energiatartalmú olajjal, gázzal vagy árammal fűteni. Az önellátók számára a fa ideális tüzelőanyag. Akik nem rettennek vissza attól, hogy fűrészt és baltát ragadjanak, és saját kezűleg aprítsák fel a tűzrevalót, bizonyára megtapasztalták, milyen igaz a szólás: "A fa kétszer melegít."

A fával fűtés függetlenné tesz
Aki fával fűt, kevésbé függ az import energiahordozóktól, mint például az olaj, a gáz vagy a folyékony gáz. A tűzifaellátás válságos időszakban is jóval biztonságosabb.

A fa megújuló energiaforrás
Sokan fontosnak tartják a fatüzelés környezetvédelmi vonatkozásait is. Átgondolt erdőgazdálkodás mellett a fa folyamatosan újratermelődik. A fenntartható erdőgazdálkodásnak köszönhetően a fa mint tüzelőanyag Magyarországon szinte kimeríthetetlen mennyiségben áll rendelkezésre. Németországban és az EU több tagországában több fa nő annál, mint amennyi felhasználásra kerül.
A környezetvédelmi szempontok sem elenyészőek. Fával fűteni CO2-semleges, környezetbarát. A fa elégésekor ugyanannyi szén-dioxid keletkezik, mint amennyi a fa növekedéséhez szükséges, illetve az erdőben a természetes korhadáskor keletkezik. A fa elégetése tehát nem növeli a levegő CO2-szintjét. A végtermékként keletkező hamut pedig trágyaként lehet hasznosítani: környezetbarát, és könnyen szállítható.

A fával fűtést támogatják
Az állam és a közösségek számos finanszírozási programmal támogatják a magánháztartások és ipari létesítmények megújuló energiaforrásokból történő hőellátását. A fával fűtés fontos szerepet játszik ebben. Az irányelvet rendszeresen aktualizálják, ezért érdemes rendszeresen tájékozódni a lehetséges támogatási összegről.

Fával fűteni törvényileg is kívánatos
Törvény rendelkezik arról, hogy minden újonnan épülő létesítményben a fűtés, illetve a melegvízellátás egy meghatározott részét megújuló energiaforrásból kell megoldani. Ha az égéshő központi fűtésrendszerbe csatlakozik, tűzifát meghatározott feltételek mellett lehet használni. Ez a szempont minden új építkezésnél egyre erősebb figyelmet kap.

Fával fűteni hatékony és innovatív
A modern technológia segítségével az ősi tüzelőanyag, a fa, a korszerű és tartós energiaellátás értékes nyersanyagává vált: az új fejlesztésű Aqua Fire víztárolós kandalló lehetővé teszi, hogy az előállított hő a fűtésrendszerben tárolódjon, és az egész házban felhasználható legyen - akár messze attól a helyiségtől, ahol felállították, pl. a lépcsőházon kívül. Mindez anélkül lehetséges, hogy le kellene mondanunk a lobogó lángok és villódzó fények varázsáról. Számos előnyének köszönhetően egyre több energiafelhasználó fog a jövőben az energia hatákony felhasználása, azaz egy víztárolós kandalló mellett dönteni, amely ráadásul a lakás elegáns berendezési eleme is egyben.

<< vissza
2016-05-11